povestea fcsb

Povestea clubului nostru

1990 - 1999

Pe 9 septembrie 1989, Dinamo a învins Steaua, chiar în Ghencea, cu un necruțător 3-0 și a pus capăt seriei de invincibilitate de 104 în campionat, ceea ce reprezintă și astăzi un record la nivelul fotbalului european. Avea să fie înfrângerea care aducea cu sine și pierderea campionatului în favoarea rivalilor. Schimbările din viața politică au făcut ca șirul succeselor în campionat să fie întrerupt, însă fără vreo legătură. Imediat după Revoluție, adversarii de rang inferior, care și-au motivat neputința de existența comuniștilor care favorizau cluburile MAI și MApN, au cerut la unison excluderea echipelor Steaua, Dinamo, FC Olt, Victoria București din campionat. Motivul a fost acela că erau echipele sistemului comunist. S-a decis doar radierea ultimelor două.

Panduru șutează la poarta adversă, „secondat” de Jean Vlădoiu și Ilie Dumitrescu. „Liniile” se schimbaseră deja la Steaua
Panduru șutează la poarta adversă, „secondat” de Jean Vlădoiu și Ilie Dumitrescu. „Liniile” se schimbaseră deja la Steaua

O dată cu aceste schimbări, granițele s-au deschis pentru cei mai buni fotbaliști din țară, iar, în aceste condiții, granzii fotbalului românesc au fost nevoiți să se adapteze din mers. Brusc, ei nu mai puteau aduce ce jucători voiau decât dacă plăteau sumele solicitate de vânzători, semn că economia de piață și-a făcut rapid loc. Chiar și așa, Steaua s-a mișcat cel mai bine, dar a pierdut campionatul în fața Universității Craiova, la golaveraj.

După încă un sezon fără titlu, câștigat de această dată de Dinamo, Steaua revine în forță și instaurează “dictatura militară” în fotbalul românesc: șase titluri de campioană, patru Cupe ale României și trei Supercupe, o competiție nouă în peisaj. Au fost doar trei Supercupe pentru că în două sezoane (1993-94 și 1994-95) Steaua a reușit eventul, iar regulile de atunci prevedeau ca în cazul în care o echipă câștigă, atât campionatul, cât și Cupa, meciul din Supercupă să nu se joace.

Adrian Ilie (în centru) avea să deschidă scorul în chiar primul minut al campaniei Stelei în UEFA Champions League
Adrian Ilie (în centru) avea să deschidă scorul în chiar
primul minut al campaniei Stelei în UEFA Champions League

Aproape de finalul anilor ’90, Federația Română de Fotbal se aliniază cerințelor sportului profesionist și impune ca echipele care aparțineau diverselor instituții ale statului să se desprindă de acestea și să se transforme în entități de sine stătătoare, cu buget propriu.

În plan internațional, echipele românești nu aveau cum să mai emită pretenții foarte mari. Chiar și așa, Steaua a rămas cel mai bun ambasador în cupele europene, evident, cu sincope. Cea mai severă s-a produs în sezonul 1997-98, în preliminariile UEFA Champions League. După un meci câștigat, pe teren propriu, cu scorul de 3-2 în fața celor de la PSG, UEFA a decis ca echipa franceză să piardă meciul la masa verde, din cauză că Laurent Fournier se afla în stare de suspendare. Returul a fost catastrofal, iar gruparea franceză s-a impus cu un neverosimil 5-0.

Totuși, deceniul se încheie cu un bilanț remarcabil: 13 trofee (șase titluri de campioană, patru Cupe ale României și trei Supercupe).

Hora bucuriei” după golul fabulos marcat de Didi Prodan, la București, contra scoțienilor de la Glasgow Rangers
Hora bucuriei” după golul fabulos marcat de Didi Prodan,
la București, contra scoțienilor de la Glasgow Rangers

FCSB Shop

Echipament FCSB
2022 - 2023

Bilete

Bilete online meciuri acasa
2022 - 2023