povestea fcsb

Povestea clubului nostru

1947 - 1959

Toată lumea știe că orice început este greu. Ca atare, nici al echipei noastre nu putea fi altfel. Primul meci în Divizia A al ASA-ului s-a disputat, “pe teren propriu”, contra celor de la Dermata Cluj, în care antrenorul Coloman Braun-Bogdan a aliniat următoarea formulă: Lăzăreanu – Cernea, Jivan, Taborsky – Mark, Nanciu – Tălmaciu, Bernhardt, Marinescu, Popescu. Disputată pe stadionul Venus, partida s-a încheiat la egalitate, 0-0, la fel cum s-a încheiat şi următorul “match”, cu Ciocanul Bucureşti.

Următoarele cinci etape au însemnat tot atâtea duşuri reci ca gheaţa, înfrângeri pe linie, două dintre acestea la scoruri șocante pentru suporterii din ziua de astăzi: 1-7, cu CFR Timișoara – când este consemnat și primul marcator al echipei, Florian Marinescu – și 0-7 cu ITA. Primul succes a venit abia după opt etape, 3-0 cu Oțelul Reșița. Marcatori: Zeană, Marinescu și Balaș. O etapă mai târziu a venit și prima victorie din deplasare, 3-1 cu Juventus București, partidă în care s-a consemnat şi primul autogol, Pepelea, iar Gheorghe Popescu I a închis tabela cu o dublă. Victoria cu Juventus a făcut ca Armata să atingă cea mai bună clasare din acel sezon: 12.

Sportul Popular de joi 7 august 1947
Echipa care a adus primul titlu din istorie, “Cupa RPR 1949”: Tr. Ionescu, Androvici, Ferenczi, Moldoveanu, Apolzan, Serfözö, Drăgan, Ferentz, Rodeanu, Onisie, Balint

Aşadar, în primul său sezon, AS Armata a trecut prin mari emoții și a scăpat ca prin urechile acului de retrogradare, după un baraj chinuitor. La sfârșitul campionatului, AS Armata a ocupat locul 14 şi, conform regulamentului, alături de CSM Mediaş, FC Ploieşti şi Dermata Cluj a trebuit să-şi joace supravieţuirea în Divizia A într-un baraj, la care au mai participat echipele câştigătoare ale celor patru serii de B: Politehnica Timișoara, Metalochimic București, Desrobirea Constanța și Phoenix Baia-Mare.

În ultima etapă a barajului, Mladin, Fătu și Onisie au semnat golurile unei victorii în fața divizionarei B Desrobirea Constanța. Dar nu era suficient. “Militarii” stăteau la mâna Politehnicii Timișoara și aveau nevoie ca principala contracandidată la menținerea în Divizia A, FC Ploiești, să nu câștige. La scorul de 2-1 pentru bănățeni, aceștia au marcat pentru 3-1, scor la care, probabil, gruparea prahoveană nu ar mai fi avut puterea să revină. Arbitrul Constantin Mitran a considerat că mingea nu a trecut linia porții și nu a validat golul. FC Ploiești a întors rezultatul, iar la finalul celor 90 de minute tabela a arătat 3-2 pentru ploieșteni, situație care trimitea AS Armata în “B”.

Salvarea a venit de la fotoreporterul revistei “Stadion”, care a surprins portarul intrat jumătate după linia porții, iar mingea nu putea fi decât în poartă. Fotografia a fost publicată în numărul din 9 iunie 1948 și a reprezentat justificarea perfectă pentru ca șefii ASA-ului să depună contestație, la care au atașat respectiva fotografie. Biroul federal al FRFA a decis rejucarea partidei, pe teren neutru, care a avut loc la 24 iunie 1948, la Craiova și s-a încheiat la egalitate, 1-1. ASA a scăpat de retrogradare, după două săptămâni lungi și chinuitoare.

Pentru şefii clubului a fost clar că era nevoie de transferuri de calitate, care primau în fața cantității. Cea mai interesantă mutare a fost aducerea lui Andrei Mercea, dublu campion cu IT Arad. De altfel, Mercea a fost și primul fotbalist al clubului selecționat la echipa națională. S-a întâmplat la 10 octombrie 1948, la Chorzow, în meciul cu Polonia, scor 0-0.

Marea echipă a CCA-ului începea, în 1950, să se „sudeze”. Apolzan e pe rândul de jos, al cincilea din stanga, la dreapta uriașului „Țop” Voinescu
Marea echipă a CCA-ului începea, în 1950, să se „sudeze”. Apolzan e pe rândul de jos, al cincilea din stanga, la dreapta uriașului „Țop” Voinescu

Cu o nouă denumire, adoptată prin Ordinul 289/05.06.1948, la Clubul Sportiv Central al Armatei s-a început reconstrucția. Cu antrenori noi, Colea Vâlcov și Francisc Ronay, CSCA s-a clasat pe locul 6 la finalul campionatului, iar lucrurile au început să intre pe un drum bun. Cea mai bună dovadă? La finele lui 1949, în vitrina clubului a intrat primul trofeu: Cupa României, după 2-1 cu CSU Cluj, prin golurile lui Moldovan și Ferenczi. Doi ani mai târziu a ajuns și titlul în curtea Armatei, sezon în care CCA-ul a stat pe primul loc 21 de etape. Chiar și asa, învingătoarea s-a decis la golaveraj, pentru că, atât CCA, cât și Dinamo au acumulat același număr de puncte, 32. La acea vreme, golaverajul nu se calcula ca astăzi, prin diferența dintre golurile marcate și cele primite, ci prin împărțirea golurilor marcate la cele primite. CCA a avut golaveraj 1,79, în timp ce Dinamo a avut 2,26.

Cu trofeul Cupei României din 1949, CCA-ul avea să debuteze prima decadă de aur din istoria echipei, încheiată cu cinci Cupe ale României – dintre care patru consecutive – și patru titluri de campioană.

În afara trofeelor pe echipă, jucătorii militari s-au remarcat și în plan individual, prin adjudecarea primului titlu de golgeter, câștigat de Ion Alecsandrescu, în 1956.

Anul 1956 a adus o nouă premieră. De această dată nu doar pentru clubul militar, ci pentru întreg fotbalul românesc, performanță care nu a fost egalată nici până astăzi. Cu ocazia meciului amical dintre selecționatele Iugoslaviei și României (0-1), la Belgrad, militarii au avut 11 fotbaliști în teren din cei 13, ceea ce a demonstrat forța și calitatea jucătorilor: Voinescu (Toma 35) – Zavoda, Apolzan, Szoko - Onisie, Bone, Cacoveanu, Fr. Zavoda, Alecsandrescu, Grigorescu, Tataru (Gh. Constantin 55). Golul a fost marcat de Gheorghe Cacoveanu.

Alecsandrescu (stânga) șarjează spre poarta adversă. E ceață, dar pe atunci nu existau „condiții meteo defavorabile
Alecsandrescu (stânga) șarjează spre poarta adversă. E ceață, dar pe atunci nu existau „condiții meteo defavorabile”

Tot în ’56 a avut loc celebrul turneu al CCA-ului în Marea Britanie, patria fotbalului. Totul a plecat de la un turneu european al formației britanice Luton Town. Înainte să vină la București, englezii bătuseră toată floarea ce vestită a fotbalului sovietic: Dinamo Moscova (3-1) și ȚSKA Moscova (3-0).

La București, în primul meci, Luton Town a învins-o pe Dinamo cu 2-1 și se pregătea de un meci cu CCA. În fața a 120.000 de spectatori, elevii lui Ștefan Dobay și Ilie Savu au oferit o partidă memorabilă: 5-1, prin golurile lui Alecsandrescu, Constantin (2), Aherne (autogol) și Feri Zavoda. Înfrângerea l-a determinat pe Mitchell Percy, președintele clubului Luton Town, să invite CCA-ul în Marea Britanie, pentru meciul revanșă, ceea ce s-a și întâmplat. În toamnă, Armata a descins în insulă și i-a uimit pe specialiștii englezi prin jocul practicat: 1-1 cu Arsenal Londra (a marcat Constantin); 3-3 cu Sheffield Wednesday (Alecsandrescu și dubla lui Moldovan); 4-3 cu Luton Town (CCA a revenit de la 0-3, prin Constantin – de două ori, Alecsandrescu și Onisie); 0-5 cu Wolverhampton Wanderers.

La golul marcat de Ștefan Onisie, șutul a fost atât de puternic încât a rupt plasa porții lui Stretton, dar arbitrul a văzut faza și a primit confirmarea de la o persoană aflată în satele porții, care a fost lovită de minge!

Fotografiile echipelor se făceau „pe un singur rând”. De la stânga la dreapta, antrenorul Ronnay, „Piți” Apolzan, Costică Toma etc, mândri că poartă steaua „CCA” pe piept.
Fotografiile echipelor se făceau „pe un singur rând”. De la stânga la dreapta, antrenorul Ronnay, „Piți” Apolzan, Costică Toma etc, mândri că poartă steaua „CCA” pe piept.

Anul 1957 a adus și botezul CCA-ului în cupele europene. Din postura de campioni ai României, roș-albaștrii au luat startul în Cupa Campionilor Europeni, predecesoarea actualei UEFA Champions League. Sorții au scos în față campioana Germaniei, Borussia Dortmund. Data primului meci a picat într-un moment foarte prost pentru antrenorul Ilie Savu. Ambii portari ai echipei, Ion Voinescu și Costică Toma erau accidentați. Cum în acea perioadă nu exista regula de astăzi, cu trimiterea lotului înainte de începerea competiției, Ilie Savu a apelat la Titus Boroș, un voleibalist al clubului și al echipei naționale. Ghinionul a fost dublat de faptul că, în minutul 4 al meciului, Boroș a suferit o fractură la deget și… a încasat 4 goluri, în timp ce ai noştri au marcat de două ori, prin Z avoda şi Bone. În meciul retur, militarii au restabilit egalitatea, prin victoria cu scorul de 3-1 (Tătaru, Constantin, Alecsandrescu). Din nefericire, în acea epocă nu exista regula golului marcat în deplasare, ceea ce ar fi adus calificarea, motiv pentru care a fost nevoie de un al treilea meci, jucat la Bologna, cu două zile înainte de Anul Nou. Borussia a avut câştig de cauză, scor 3-1, golul nostru fiind reuşit de Cacoveanu.
Voinescu (în dreapta), povestindu-i lui Toma cum uita să aducă echipamentul. Cei doi au fost coechipieri atât la Steaua, cât și la echipa națională.
Voinescu (în dreapta), povestindu-i lui Toma cum uita să aducă echipamentul. Cei doi au fost coechipieri atât la Steaua, cât și la echipa națională.

FCSB Shop

Echipament FCSB
2022 - 2023

Bilete

Bilete online meciuri acasa
2022 - 2023